Nasi beriani pagi sabtu

11 January, 2010

Menu pagi ini : Nasi beriani Maggi version mama aqildini

Sebab masak nasi beriani : Hubby dah mula kelas master. Ini bermakna sebaik sahaja papa keluar mama memang tak leh jejak dapur untuk memasak. Menu ini sesuai untuk sarapan, lunch dan juga dinner (jika masih ada berbaki)

Kalau ikut instruction di belakang memang lagi mudah ada 3 steps je.Kalau saya masak saya ubahsuai sikit

Bahan-bahan
1 paket rempah beriani
Ayam dipotong kecil
Bawang besar (dadu)
Bawang putih
halia
rempah 3 beradik (kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga)
Carot (potong kecil2)
Cili hijau
Tomato (dadu)
Beras
Air


Step 1 : Tumis bawang besar, bawang putih, halia sampai kekuningan.


Step 2 : Masukkan rempah. Biar sampai naik bau (letak air sikit supaya tak hangit)


Step 3 : Masukkan ayam. Kacau rata dengan rempah dan biarkan seketika (kalau my mom dia guna istilah "kecut" kan ayam tu)


Step 4 : Masuk semua sayur, beras dan air. Bolehla ditinggalkan sehingga masak


Saya guna beras biasa je sebab tak ada stok beras basmathi. Sukatan air untuk beras saya kurangkan sikit dari sukatan biasa sebab nanti air akan keluar dari ayam.

Setelah siap boleh tabur bawang goreng , cashew nut dan sewaktu dengannya.


Inilah breakfast kami di pagi sabtu lepas


Nasi beriani simple dengan air asam

Macam tak kena je kan makan dengan air asam tapi hubbyku suka. Maka setiap kali buat nasi beriani ni mmg wajib buat air asam

Kalau tak nak pedas (untuk makan dengan kids) tak payah letak cili hijau. Aqil so far ok je dengan tahap kepedasan "rempah" nasi ini. Bertambah-tambah kalau makan. Lagi satu saya notice nasi ni lebih sedap kalau dibiarkan dalam sejam sebelum makan (biar periuk mode keep warm je) dari terus makan selepas masak. Mungkin bila dibiarkan rempah lebih meresap ke dalam nasi dan ayam.

* pernah jugak cuba gantikan ayam dengan udang (yang saiz besar). Sedap! (walaupun saya cuma makan nasi dan tak makan udangnya sbb saya mmg tak makan udang)

5 comments:

Anonymous said...

It's so easy to choose high quality [url=http://www.euroreplicawatches.com/]replica watches[/url] online: [url=http://www.euroreplicawatches.com/mens-swiss-watches-rolex/]Rolex replica[/url], [url=http://www.euroreplicawatches.com/mens-swiss-watches-breitling/]Breitling replica[/url], Chanel replica or any other watch from the widest variety of models and brands.

Anonymous said...

Very intriguing read.

SMOtop the Swedish seo consultant offering a wide range of seo services.
[url=http://www.smotop.se]SMOTop[/url]
http://www.smotop.se/sokmotoroptimeringskonsult.html

Anonymous said...

Hello!

Nowadays getting a good job is not an easy task.
If you are looking for a job check out a very good [url=http://www.headhunterfinder.com]Headhunters [/url] directory.
Thanks to them i found a specialized headhunter and i got a new job.
Good luck in your search and regards

Anonymous said...

I would like to thank You for being the member of this website. Please allow me to have the chance to express my satisfaction with Host Gator web hosting. They have professional and fast support and they also offer some [url=http://tinyurl.com/hostgator-coupons-here ]Hostgator coupon codes[/url].

I appreciate Hostgator hosting, you will too.

http://mw3forum.org/index.php?action=profile;u=10917

Anonymous said...

I am right here to help get your web site off to a great begin. Don't be 1 of those that wished that they had completed it greater the very first time, then get on the task, and expense, of beginning over. Your website displays that which you and your organization or pastime are all about.

I am ready to provide low-cost, user-friendly, custom made developed web sites for a broad array of firms, organizations and teams.It also shouldn't price a lot of money to obtain you began. I am going to support guide you via the procedure as well as alert you after i think you may be finding in above your head, or past your spending budget.

Listed here are some hight top quality solutions to get a resonable cost:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]freelance web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]