Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Sejak kecil sambal cili kicap ni sinonim dengan soto sebab soto adalah masakan wajib hari raya buat mama di kampung. Setiap tahun nenek mama akan masak satu periuk besar sup ayam digandingkan dengan ketupat nasi dan bergedel daging khas untuk cucu-cucunya.
Semasa di universiti mama mula makan pisang goreng, cekodok pisang dan keledek goreng dengan sambal cili kicap hasil tunjuk ajar my coursemate anak jati negeri Johor. Mula-mula rasa pelik tapi lama-lama sedappppp rupenye.
Cara mudah nak buat sambal cili kicap ni cuma tumbuk atau blend cili padi dan tambahkan kicap. Hari ni mama nak share cara buat sambal cili kicap yang diajar oleh seorang rakan
Bahan-bahan utama. Cili padi dan bawang putih sebagai penambah perisa. Kalau tak suka rasa bawang putih tak payah letak pun tak apa.
Basuh bersih-bersih bahan di atas dan toskan kering. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Bila minyak panas masukkan semua bahan di atas. Goreng sebentar agak-agak cili layu (jangan sampai garing pulak ye). Mungkin berlaku sedikit adegan tembak menembak dari cili dalam kuali.
Toskan minyak dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk boleh blend atau tumbuk. Dulu, kalau untuk portion yang banyak boleh blend tapi kalau portion sedikit terpaksa tumbuk dengan lesung. Berdentum-dentum menumbuk. Tapi kini mama hanya gunakan Tupperware Turbo Chopper
Masukkan semua dalam chopper. In a few seconds siap
Masukkan dalam mangkuk. Tambah kicap. My friend ajar kalau guna kicap masin kena letak sedikit gula untuk naikkan rasa. Kalau guna kicap manis pulak kena tambah sedikit garam. Part ni bergantung pada citarasa masing-masing. Lepas tambah kicap dah siap sambal cili kicap kita. Sedia untuk dimakan bersama soto atau bihun sup.
Sambal cili kicap versi goreng tak pedih mata
10 September, 2012
Conteng-conteng mama
hayatizain
at
9/10/2012 09:55:00 AM
Email This
BlogThis!
Share to X
Share to Facebook
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment