Toilet training (part 2)

06 May, 2010

Minggu-minggu terawal memang sangat menguji kesabaran dan menguji TELINGA (untuk kes Mama ajela). Bila anak dah mula toilet train kena kerap bawa dia ke bilik air kalau tak nak BANJIR. Part tu Mama tak kisah sangat. Yang menguji telinga Mama ialah bila adik Dini mula meraung (separation anxiety) di luar pintu bilik air sambil ketuk-ketuk pintu dengan kuat. Suasana sungguh kecoh. isk anakku kesian tersentap abang Aqil nak buat bisnes..Jangan jiran-jiran ingat Mama dera anak kurung dalam bilik air sudahla (padahal dia kat luar. Mama dengan Aqil yang kat dalam bilik air). Selalunya kalau Aqil buat BISNES lama Mama akan keluar untuk tenangkan Dini. Tapi terpaksala biarkan pintu bilik air tu terbuka (isk..habis harum semerbak satu bilik)..Kalau tak Aqil pulak menjerit suruh temankan. Dini bila Mama dah keluar seronok la dia. Siap main cak-cak lagi dengan abang yang tengah buat bisnes tu (adoi budak-budak ni)..



Aqil doing bisnes. Ada part yang terpaksa di cover. Manala tahu blog ni wujud sampai dia besar malu pulak hero Mama seorang ni nanti


Kalau anak tengah dalam training ni rasanya memang tak boleh lepas dari BANJIR ataupun dia terlepas secara tak sengaja. Part ni memang kena sabar sikit (ingatkan diri sendiri jugak ni) .. Alhamdulillah selepas sebulan Aqil dah tak banjir lagi. Kadang-kadang adela terbasah sikit kat seluar je. Mula-mula dulu bukan setakat BANJIR air kecil, air besar pun pernah . Bila tinggal sorang-sorang jenuhla (Mr Hubby outstation or pergi kelas) Mama dok kepung Dini sambil sebut yekyek (kotor) sebab dia sibuk nak tengok apa yang atas lantai..

Dalam situasi BANJIR ni Mama tak bersihkan guna mop (lecehla besar nak tolak baldi lagi). Kalau Banjir kecil Mama gunakan 2 helai kain sederhana besar yang menyerap air (Mama guna tuala lama je gunting 2 bahagian) dan air dan  pencuci multi purpose. Kain pertama untuk menyerap air kencing supaya tak mengalir dengan lebih jauh (kecik sikit kawasan yang nak dibersihkan nanti). Lepas tu siram pencuci dan air serap guna kain yang lagi satu. Basuh kain tu bersih-bersih di sinki dan ulang proses siram dengan air dan serap balik guna kain beberapa kali. Kalau BANJIR air besar first action guna kitchen towel  nak buangkan all the najis. Lap segala kesan-kesan yang nampak. Lepas tu ikuti degan langkah siram air dan sabun dan serap dengan kain beberapa kali.  Di rumah ni Mama sediakan 2 set alat-alat tersebut (satu tingkat bawah, satu tingkat atas). Takdela kelam-kabut nak lari turun naik bila kes-kes KECEMASAN macam ni. Ini cara Mama. Mungkin cara mommies lain berbeza. Yang penting TEMPAT KEJADIAN mesti bersih dan suci.

0 comments: