Simple Prawn Olio for breakfast

09 February, 2012

Hari Jumaat lagi dah kena plan menu untuk weekends. Selalunya untuk breakfast buat something yang simple sebab tengahari nak makan nasi. Tapi tak boleh cereals or roti. That's not enough for my kids. Nanti pukul 10 pagi they all dah berlagu lapar sedangkan kita baru nak bersilat masak lunch.

I had found simple recipe for their huge appetites. It's PRAWN OLIO. Aqil dan Dini sangat suka makan pasta, mee, bihun dan seangkatan dengannya.

The ingredients


Kalau surf macam-macam version. Mama guna apa yang ada di dapur je.

What u need?


Spaghetti (rebus sehingga al dente)
Udang (Bersihkan. Kupas kulit dan kepala tapi jangan buang)
Tomato (Tomato apa pun boleh tapi kalau tomato ceri lagi comel)
Olive oil
Garlic (crushed)
Parsley flakes (kalau ada yang fresh lagi best)
Cili kering (gunting serong. Boleh juga guna chilli flakes. Kuantiti bergantung kepada kepedasan yang dikehendaki) 

Cara penyediaan
Panaskan olive oil. Tumis bawang putih dan cili kering yang dipotong
Kalau nak extra pedas boleh guna chilli powder.
Masukkan kulit dan kepala udang yang telah dibersihkan. Goreng sehingga garing
Keluarkan kulit dan kepala udang yang telah garing
Masukkan udang dan masak sebentar
Masukkan spaghetti , parsley flakes dan tomato ceri
Tambahkan sedikit air rebusan spaghetti jika terlalu kering
Tambah garam mengikut kesesuaian
Siap untuk dihidangkan


Cooked in 15 minutes . 8 minutes tunggu nak rebus pasta coz I used spaghetti. Next time should use angel hair yang halus tu. Lagi cepat masak.


My little girl Dini. Seronok tengok kalau dia makan

0 comments: