Buku Panduan Pemakanan Anak Sihat Dan Pintar - Koleksi Pa&Ma

17 February, 2011Mukasurat : 210 ms
Harga : RM11.90

Petikan dari cover buku
  • Panduan lengkap dan penting untuk memperkenalkan makanan pertama bayi dan kaedah pemakanan yang baik di kalangan anak-anak yang sedang membesar
  • 70 resepi berkhasiat untuk anak
  • menu harian mengikut usia anak
Buku ini membincangkan tentang pemakanan sihat kanak-kanak mengikut peringkat umur. Cadangan menu yang diberi bermula dari usia bayi 5 bulan sehinggalah Pra Sekolah/Sekolah Rendah

umur 5-6 bulan boleh makan puri sayur dan buah. No sugar and salt please.

6 bulan ke atas dah boleh introduce buburHomemade Finger food


                                                             Menu untuk kanak-kanak

Catatan Mama :
Buku ini dibeli pada tahun 2006 sebulan sebelum introduce Aqil pada solid food... Panic betul bila anak dah start makan solid food. Nak masak apa..nak letak apa..nak buat macam mana... Walaupun banyak nestum-nestum dalam tin di pasaran tapi Mama kurang suka la. Kita yang dewasa ni bila rasa pun tahu semua benda2 tu ditambah gula. Manis semacam .. Jadi nestum-nestum tu cuma guna time emergency je bila travelling dalam jangkamasa lama yang tak boleh nak masak.

Walaupun terdapat banyak sumber secara online tetapi Mama rasa selesa dengan BUKU atau dalam erti kata printed material seperti ini. Senang untuk dibaca santai-santai sambil menyusukan Aqil di sofa. Kalau baca di internet tangan hero ni laju aje nak menarik mouse dan keyboard.  Foto-fotonya pula memang best!!!!. Orang dewasa tengok pun boleh terliur dan terus rasa lapar.

Mama beli di kedai buku . Dah almost 5 years jadi tak pasti sama ada masih dijual. Baru tadi Mama  check masih available online di website Karangkraf.


2 comments:

melur.roslan said...

salam..awak nak tak jual buku nie pada saya?

hayatizain said...

Salam Melur
Minta maaf saya tak dapat nak jual buku ni. Ada sentimental value dan buku pun dah agak lusuh sebab asyik diselak.Saya rasa masih available di kedai buku tertentu.