21 October, 2012

Puding roti kukus untuk baby dan kanak-kanak

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni nak kongsi satu resepi dessert yang berkhasiat, cepat dan mudah disediakan untuk baby 9 bulan ke atas dan kanak-kanak iaitu PUDING ROTI KUKUS. Resepi ini menggunakan telur jadi hanya sesuai jika baby tidak allergic kepada telur

Bahan-bahan asas
2 keping roti putih
1 biji telur
125ml  susu segar (Mama guna 1 kotak  dutch lady kids yang kecik comel tu)

Senang je kan bahan asas dia. Kalau untuk baby bawak 1 year tak payah letak gula. Kalau anak dah besar (toddler) bolehla campurkan 1 sudu gula perang.

Cara membuatnya :
Carikkan roti kecil-kecil dan masukkan ke dalam bekas yang boleh dikukus
Tuangkan susu dan biarkan roti terendam
Pukul telur dan gula (jika letak gula). Masukkan ke dalam campuran tadi
kacau sedikit supaya sebati
Masukkan bahan-bahan lain yang dirasakan sesuai.(buah, yogurt etc)


Gambar di bawah mama letak buah currant dan pisang



Letak calci yum perasa strawberry pun sedap



Selepas itu biarkan adunan kira-kira 5 minit
Masukkan dalam pengukus. Kukus kira-kira 20 minit. Seperti biasa mama gunakan steam it Tupperware.  Memang mudah. Senang basuh, ringan dan praktikal kalau nak kukus makanan dalam portion kecil. Ada a few entries yang mama tulis pasal kegunaan steam it tupperware ni.

Dah masak


Bila diceduk puding ni lembut. Sedap dimakan suam-suam. .



2 beradik sedang menikmati. Aqil kurang sikit bab dessert. Dia suka kuih pedas2 macam karipap



Ni untuk mama. Dalam letak sedikit oat dan badam . Atas letak parutan choc. Sedap di makan selepas disejukkan dalam peti ais. nyum..nyum


Selamat mencuba..

5 comments:

In many areas of the world you need a really good coat [URL=http://www.thenorthfaceoutletstores.net/#700]north face sale clearance[/URL] only during the wintertime, but for all seasons. One of the makes of jackets that have founded a great reputation for itself is Upper Face. North Face jackets simply offer [URL=http://www.thenorthfaceoutletstores.net/#512]north face outlet store[/URL] that aren't only good looking, but also are generally functional in any type of weather.

salam ukhuwah Yati..
bagusnya anak2 suka makan puding macam ni..

Me and ozzy fucked tougher, trying to show to my
personal god! FUCK YES!' right before cumming inside my warm pussy. were still fucking

Look into my homepage - hcg injections

tak pernah lg buat puding roti kukus nih

sedapnyer...mudah disediakan, berkhasiat terutama untuk anak2 kecil

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More