Soft shell crab goreng tepung

01 August, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Weeekends lepas Mr Hubby sekali lagi buat kejutan selepas balik dari kuliah Subuh di surau (weekends sebelumnya request masak nasi arab. Nanti saya buat another entry pasal nasi arab ni). Kali ni dia bawa balik satu bag plastic soft shell crab / ketam kulit lembut. Kawannya yang kebetulan outstation ke Kuala Gula tolong belikan.

First time kami makan soft shell crab Januari lepas. Semasa pulang ke Taiping sempat berkunjung ke Kuala Gula. Masih tak sempat-sempat nak share entry tentang makan-makan di Kuala Gula tu.

Mr Hubby minta buat goreng tepung.
Dengar macam simple je kan
Tapi saya sibuk men'google' cara nak bersihkan soft shell crab tu. Takut hancur sebab lembut. Tengok youtube , baca artikel. Nak masak simple macam tu pun kena study hehehe

Salah satu artikel yang saya rasa senang nak faham boleh lihat di sini

HOW TO CLEAN SOFT SHELL CRAB



Inilah rupa Mr Crab selepas dibersihkan. Perlu ditoskan airnya betul-betul jika nak gorengan yang rangup. Setiap ekor ketam saya  potong kepada dua bahagian.

Selepas itu letak atas steamer Tupperware beralaskan container besar. Gaul sedikit garam dan kunyit  dan perap dalam peti sejuk (selepas dah masak baru tahu x perlu letak garam pun tak apa dan gorengan lebih rangup kalau ketam dipotong 4 bahagian)

Cara nak goreng pula pelbagai. Ada yang guna tepung tempura. Tapi last minute mana nak pergi beli tepung tempura jadi guna tepung jagung sahaja.

Soft shell crab ni lebih sedap goreng bila dekat-dekat nak makan. Jadi hari itu , pukul 7 petang baru  mula menggoreng

Mula-mula pukul sebiji telur. Dalam telur tu saya campur sebiji bawang putih yang ditumbuk.

Tuang tepung jagung dalam satu bekas. Kalau nak pedas-pedas berempah sikit boleh campur sedikit serbuk kari dan jintan manis yang biji-biji tu.

Panaskan minyak.

Bila minyak betul-betul panas celup ketam dalam telur, golekkan atas tepung jagung sehingga bersalut dan kemudian terus masuk dalam minyak


 
Alhamdulillah...Lauk berbuka kami. Soft shell crab goreng tepung rangup, tomyam sayur dan ayam stir fry. Menu ayam tu khas untuk Aqil sebab dia memang tak makan ketam. Dini no problem. Ketam tu memang favourite dia.
 

0 comments: