Hari ni nak share satu resepi favourite Mr Hubby. Resepi sebenarnya simple je . Cuma preparation lama sikit sebab kacang kuda perlu rendam dalm 4-5 jam sebelum di rebus. Tapi yang pasti hasilnya memang tak mengecewakan. Sesiapa nak kelainan untuk menu open house bolehla cuba. Sure menjadi rebutan.
Bahan-bahan
Kacang kuda
Cili kering (potong serong nipis-nipis)
Bawang merah (dadu halus)
Bawang putih (dadu halus)
Biji sawi
Daun kari
Cara memasak
Rendam kacang kuda 4-5 jam. Kacang kuda ni nampak je kecik tapi keras.
Rebus kacang kuda dengan air sehingga empuk. Masa merebus bergantung pada jenis kacang kuda. Bila dah hampir empuk masukkan garam
Toskan kacang kuda yang sudah empuk . Pastikan air kering
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili kering yang dihiris serong
Goreng sehingga hampir garing
masukkan daun kari dan biji sawi
Tutup api
Gaulkan bahan-bahan goreng bersama kacang kuda yang ditoskan tadi di dalam kuali
Tambahkan gula dan garam mengikut kesesuaian
SIAP
Simple je kan. Tapi bila dah makan sure susah nak berhenti. Tapi sesiapa yang sensitive badan senang berangin tu kena control-control sikit hehehe.
Cara lain boleh juga guna cili kisar masak macam nak buat sambal. Bila sambal dah garing dan kering gaul bersama kacang kuda yang di toskan.
SELAMAT MENCUBA
Kacang kuda yang sempat diselamatkan untuk sessi bergambar. Cepat je licin dikerjakan Mr Hubby dan anak-anak. Mungkin sebab tak pedas sangat Aqil dan Dini pun laju je makan. Untuk Durra saya biarkan kosong tak campur bahan tumis.
0 comments:
Post a Comment