Sabtu lepas untuk tea Mama buat Puff Ayam . Guna pastry jenama KAWAN. Idea asal dari dapur Cik Mat Gebu . Mula-mula plan nak buat tuna jugak tapi sekali godek-godek 'peti ajaib' rupa-rupanya stok tuna dah habis. Sardin pun takde. Jadi gigihla Mama mendadu isi ayam dan carrot nak buat inti. Buat inti pun simple je sebab budak berdua tu dah sibuk panggil-panggil dari atas. "Mama dah siap ke belum" "Cepatla Mama". Isk...cabaran sungguh nak masuk dapur dengan anak-anak yang separation anxiety ni. Papa nye ada pun sibuk nak cari Mama.
Untuk inti tumis bawang besar dan bawang putih. Masuk isi ayam yang didadu, carrot, blackpepper dan sup cendawan campbell. Masak sampai pekat dan biar sejuk (Mama tak sempat sejuk pun. Suam-suam terus tabur atas pastry)
Letak inti atas pastry pertama . Sekeping lagi pastry dibelah X ditengah dan diletakkan di atas pastry pertama. Tekan tepi-tepi dengan fork. Sapukan telur, tabur blackpepper dan masuk oven.
Dah siap. Macam over sengih pulak puff ni. Naik atas tengok dua beradik tu sedang diulit mimpi (penat menunggu Mama masak agaknya.) jadi Mama dan Mr Hubby pun minum petang dulu berdua. Mr Hubby makan 3 round. Lain kali bolehla buat lagi .
0 comments:
Post a Comment