Murtabak maggi versi kanak-kanak

07 July, 2013

Assalamualaikum and salam sejahtera

Sekali sekala my kids akan request nak makan maggie..Kalau kita cakap TAK BOLEH they will ask WHY..WHY..WHY..Kawan Aqil boleh makan.

So i still cook maggie but without perencah dalam packet tu.

One of the versions  -  MURTABAK MAGGI

Sangat simple..
Sangat senang.
All in one dish..ada carbohidrat, protein dan vitamins

Bahan asas of course you need maggi. Actually any brand noddle boleh (cintan etc). Setiap kali buat mama guna 3 packets
Setiap packets 1 biji telur. So 3 packets 3 biji telur gred A.  Dalam resepi ni telur bertindak ibarat gam untuk bind all ingredient together. Kalau rasa telur kecil boleh increase. Kalau tak nanti bahan-bahan tak nak melekat and murtabak senang hancur.

Kalau ada isi ayam cincang pun ok. Kalau tak de boleh guna chicken stock. Mama memang selalu simpan homemade chicken stock di rumah.

First of all rebus Maggi sehingga lembut dan toskan air
Next tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Jika nak guna isi ayam atau udang boleh masukkan. Jika tak ada boleh gantikan dengan stok ayam.

Next masukkan sayur-sayuran. Boleh guna apa-apa sahaja sayur yang available dalam fridge. Kali ni mama guna carrot and leek. Minggu tu masa ronda-ronda di Jaya Groceries jumpa organic leek yang fresh. Carrot cincang guna Tupperware turbo chopper. Memang senang sangat buat kerja mencincang ni guna chopper ni. Mama ada share a few entries pasal chopper ni. Klik SINI untuk lihat.



Bila sayur lembut perasakan dengan garam dan lada hitam. Since ini version kanak-kanak jadi tak pedasla. Kalau nak buat version orang dewasa boleh letakkan hirisan cili padi atau serbuk kari.

Campurkan Maggi yang telah direbus, telur dan bahan-bahan yang di masak tadi dalam satu bekas. Gaulkan sehingga sebati.




Panaskan pan dengan sedikit minyak. Kalau non stick pan lebih mudah. Dalam gambar ni mama guna pan agak besar sebab ini je yang ada. Kalau ada pan lebih kecil lebih baik sebab senang nak terbalikkan murtabak nanti.

Tuang bahan-bahan yang dicampurkan tadi atas pan dan ratakan. Banyak mana terpulang pada anda. Kalau nak murtabak tebal letak banyak sikit. Kalau nak nipis letak kurang sedikit.


Masak sehingga kekuningan dan garing sebelum diterbalikkan. Berhati-hati supaya murtabak tak pecah.

Belum sempat masak anak-anak dah tunggu di meja.
Bila angkat je terus potong kecil-kecil


My plate. Sebab tak pedas kenala makan dengan sos cili

Sesuai dibuat untuk sarapan atau minum petang.

SELAMAT MENCUBA

0 comments: