20 May, 2011

Berkelah dalam kereta

Alhamdulillah both my kid memang kategori yang SUKA MAKAN especially Dini ( Aqil kadang-kadang memilih sikit). Kecik-kecik dulu Aqil jenis tak suka makan sangat. Asyik nak susu je. Dah besar sikit ni baru suka makan. Mungkin sebab ada adik Dini kot.  Celik mata bangun tidur je dah tanya pasal makan. Memang sangat excited nak masak. Sebab tu masa Mama mabuk-mabuk mual tak boleh masuk dapur rasa sangat sedih. Kesian tengok they all asyik makan makanan yang "ditapau" dari kedai.

Dini dalam perut lagi dah kuat makan. Tengokla pipi dia masa baru lahir. Sampai sepet mata.


Oleh sebab Aqil dan Dini suka makan jadi kalau perjalanan jauh contohnya balik Taiping Mama akan siapkan makanan untuk berkelah "dalam kereta". Simple meal je tapi rasa sangat berbaloi sebab

Kalau makan di kedai RnR.
  • Selain beli makanan akan ada terbeli benda-benda lain seperti permainan dan jajan-jajan sebab Aqil dan Dini akan golek-golek minta
  • Makanan kadang-kadang rasa macam tak berpatutan dengan harga.
  • Susah nak cari meja dan seats yang bersih especially kalau peak seasons (cuti sekolah, Raya etc)
  • Ada gerai yang Mama rasa food dia OK tapi mak aii line customer punyala panjang. Malas betul nak menunggu.


Berkelah dalam Exora kami. Papa terpaksa makan sorang-sorang kat depan sebab Mama nak kena monitor kids makan di belakang.


Kalau traveling jauh a few seats kami lipat letak comforter. Boleh kids baring2 sambil tengok DVD.


Bihun goreng, nugget, karipap and air laici. Simple tapi sangat berbaloi.

2 comments:

Saya pon suka travel bawak bekal,jimat masa,wang dan x berebut2 dgn org ramai.Terutamanya bila travel siang.Maklum anak2 dua2 lelaki,memang lasak2 belaka...kadang2 susah nak kontrol. Selalunya bawak yang senang mcm mee goreng ke,bihun ,spagetti kekan.Buah siap2 potong.Kadang2 tu x dan sampai hentian rehat...kudap2 mcm buah ngan nugget tu dah habis masa berjln.Biasa kami stop masa rehat nak solatlah .Jarang travel siang....so x selalu juga bawak bekal heavy2.

Betul tu Tyha. Kalaqu bawak bekal senang sikit kan. Tak dela kita sibuk nak control budak2 ni masa makan. My family pulak jarang jalan malam. Selalunya travel siang je :)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More