Kukus Nasi Beriani dengan Steam it Tupperware

27 April, 2011

Sengaja letak tajuk kukus nasi beriani insted of nasi beriani kukus. Takut nanti orang ingat Mama masak nasi beriani version kukus. Actually ni baki nasi beriani lunch semalam jadi Mama simpan dalam peti sejuk. Pagi ni panaskan untuk breakfast pulak. Nasi beriani ni favourite kami sekeluarga sebab tu Mama masak lebih untuk dua kali makan. Sangat simple dan senang. Boleh rujuk cara buat di sini. Tapi now kalau Mama masak, Mama akan goreng dulu ayam . Bila nasi dah 3/4 masak baru masukkan ayam.

Cara paling cepat dan senang nak panaskan nasi boleh guna microwave je. Tapi Mama lebih suka kukus sebab nasi akan lebih gebu dan lembap. 

 I'm using Steam-it from tupperware. Senang dan cepat jugak. Malas nak bongkok ambil TupperChef wok di penjuru hujung kabinet jadi Mama guna Tefal non-stick pan je. Sambil kukus sempat goreng keropok ikan (papadom dah out of stock) dan buat sambal tomato cili.


Nasi lebih gebu lepas dikukus

Dari dapur alas Steam It dengan Legacy Floria Plate terus hidang atas meja . Tangan Aqil yang dah tak sabar-sabar nak cedok nasi

 Hero yang kurus tapi KUAT MAKAN. Bukak mata bangun tidur je tanya pagi ni makan apa




Princess bucuk tak sempat mandi pagi dah nak makan.

3 comments:

Papa-NtiQ said...

saya baru jer makan nasi beriani kukus kat JB tengah hari tadi...best tak berminyak....dah post dalam blog...nnt masuk la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu bolih register la sebagai follower yer TQ TQ TQ maklum la blog baru nih sunyi jerrr hehe

NugRuL SakuRa said...

xpyh letak air ker kat bwh tuh mase nk kukus....sy pun ade jgk kukus tapperware tuh....tapi kat tapak tuh dah hangus/cair sbb air kering time kukus then pengukus tuh melekat je

hayatizain said...

NugRul Sakura
Kena letak air sis. Kena pastikan air tak kering sebab kalau kering mmg tupperware akan cair. Boleh lihat di entry saya yang lain cara nak handle steamer ni http://bungakesidang.blogspot.com/2010/05/my-comel-tupperware-steamer-and-corn-in.html