Kalau beli tepung atta selalunya disertakan resepi capati di belakang pek. Mama guna resepi yang my father bagi. Campur tepung atta dan tepung gandum. Kalau nak guna semua tepung atta pun boleh
Bahan-bahan
2 cawan tepung atta
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil minyak sapi (kalau nak lebih healthy boleh ganti dengan corn oil)
sedikit garam
11/4 cawan air suam (boleh kurang atau lebihkan mengikut kesesuaian)
Cara membuat
Campurkan tepung, garam dan minyak sapi/minyak
masukkan air sedikit demi sedikit
Uli sehingga sebati dan tak adunan tak melekat pada tangan
Biarkan sekurang-kurangnya 1/2 jam
bentuk menjadi doh-doh kecil dan canaikan. Boleh guna tepung semasa mencanai untuk mengelak adunan melekat
Bakar atas non stick pan dengan api yang kecil (tak perlu letak minyak)
Sesi mencanai. Tak pernah dapat shape perfect round. Takpela nak makan sendiri je. Mama guna Tupperware cutting board sebagai alas. Sungguh selesa
Semasa membakar boleh jugak tekan-tekan dengan kain bersih yang dibunjutkan (macam sup bunjut adabi tu). Tapi Mama tak buat pun sebab sambil bakar sambil menggelek kat tepi.
Dah siap bakar
On plate. Tangan yang menyibuk tu tangan Dini
0 comments:
Post a Comment